17 oktober 2019
09.00 - 18.00 uur

Op 17 oktober vindt de Inspiratiedag Energie & Duurzaamheid plaats in Alkmaar.

Deze beurs is gericht op het bedrijfsleven in Noord-Holland. Als organisatie hebben wij gezorgd voor een inspirerend programma, waarbij ondernemers geprikkeld worden over de mogelijkheden, die er zijn en komen op het gebied van verduurzaming, energie en circulariteit.

Weet jij hoe je als bedrijf kunt bijdragen aan de energietransitie en wat je kunt doen om te verduurzamen? Of hoe je je footprint kunt verkleinen of je processen circulair maken? Hoe ook jouw bedrijf 0 op de meter kan krijgen? En wat te denken van alle nieuwe wetten en regels op het gebied van energie en duurzaamheid?

Tijdens de Inspiratiedag Energie & Duurzaamheid krijg je waardevolle tips en wordt je geïnspireerd door de meest inspirerende koplopers op het gebied van Duurzaamheid.

De inspiratiedag zal bestaan uit een aantal onderdelen:

 • Een congres met 20 inspirerende koplopers op het gebied van Energie & Duurzaamheid
 • Een Hackaton voor studenten, waarmee we een brug slaan tussen bedrijfsleven en onderwijs
 • Een beursvloer van 1500 m2 met exposanten uit de sector Energie & Duurzaamheid
 • Diverse Clinics en seminars vanuit o.a. PIM, gemeente Alkmaar en bedrijfsleven
 • Bekendmaking van de 12 finalisten van de NHN Business Awards 2019
 • Fantastische keynotesprekers

We verwachten deze dag ongeveer 1000 ondernemers en ruim 300 studenten. Kom je ook? Meld je dan gratis aan:

 

Aanmelden

SPREKERS

20 koplopers op het gebied van duurzaamheid zullen je inspireren. Een aantal van deze sprekers zullen als expert bij het uitwerken van de ideeën van de studenten aanwezig zijn. We stellen ze graag aan je voor:

 • Zo hebben we o.a. CEO John Kuipers te gast, die samen met oud-weerman Reinier van de Berg het bedrijf Pyroil heeft opgericht. PyrOil ziet het als haar missie om de wereld van de enorme berg afvalplastics te verlossen via een structurele en werkelijk duurzame oplossing. Dit doen ze door op industriële schaal plastics te verwerken in olie. Pyroil bouwt in de loop van 2019 wereldwijd een aantal installaties om dit proces uit te voeren op grote schaal.

 

 • Windmolens zien we tegenwoordig overal in ons landschap en de zonneparken dienen zich in rap tempo aan. Maar hoe realiseren we deze zonneparken? Laten we ons landschap ontwerpen door mensen en bedrijven die vooral uit zijn op rendement? Of doen we het anders?Hoe zou Jeroen Everaert van Mothership, de bedenker van het plafond van de Rotterdame Markthal, dit aanpakken. Hoe maak je van een zonnepark wat mensen afstoot eentje die juist mensen aantrekt?

 

 • Andries van Unen, CEO van Tocardo Tidal Power is gespecialiseerd in Getijdenstroom, een nog relatief nieuwe vorm van duurzame energieopwekking met een enorme potentie. In 2025 kan Zeeland Tidal Power 100.000 Zeeuwse huishoudens voorzien van duurzame electriciteit uit getijdenenergie met een totale CO2-reductie van 140.000 ton per jaar. Getijdenenergie kan relatief snel – voor 2025 – veel bijdragen aan de energietransitie in Nederland en de groeiende behoefte aan exportproducten die een rol kunnen spelen bij wereldwijde klimaatdoelstellingen. Zeeland Tidal Power bestaat uit Delta Energie, Hillebrand ASK Romein, PZEM, Istimewa en Tocardo Tidal Power.

 

 • Rijden op waterstof kan, dat bewijst het project in Wieringerwerf van HYGRO. CEO Hugo Groenemans komt vertellen hoe het Noord- Hollandse project Duwaal dat gaat bespoedigen. Vanaf 2019 gaan er honderd vuilniswagens waterstofgas tanken, geproduceerd met een windmolen.

 

 • Zeewier staat aan de basis van een veelbelovende, groenblauwe sector; duurzaam, gezond en nieuw elan voor de Nederlandse economie. Zeewier biedt buitengewone kansen, zowel op land als in zee.Koen van Swan van de Noordzeeboerderij en het Zeewierplatform laat zien hoe we op de Noordzee goed bezig zijn met zeewier als duurzame vervanger voor veel sectoren kunnen inzetten.

 

 • Marcel Wester, CEO van GP Groot vertelt als spreker hoe GP Groot is uitgegroeid tot een modern en innovatief bedrijf dat cradle-to-cradle heeft omarmd en duurzaam ondernemen tot haar corebusiness heeft gemaakt. Onder de noemer ‘van afval naar grondstoffen en energie’ ontpopt GP Groot zich zo tot de grondstoffenleverancier van de toekomst. Ook als het gaat om de introductie van nieuwe, schonere brandstoffen, speelt GP Groot een rol. Binnenkort start de onderneming, onder de noemer NXT, een modern vormgegeven tankstation voor alternatieve brandstoffen zoals LNG, op bedrijventerrein de Boekelermeer in Alkmaar.

 

 • HHNK heeft een Waterinnovatiefonds (WIF) ingesteld om bedrijven te helpen bij de laatste stappen om innovaties op de markt te brengen. Het gaat hier om innovaties die de ontwikkelfase voorbij zijn en aanvullende financiering nodig hebben om tot uitvoering te komen. Daar waar banken terughoudend zijn, geeft HHNK met het WIF een antwoord om aanvullende financiering te verkrijgen om innovatieve projecten uit te voeren.

 

 • Joep van Gelder van PIMnh weet dat relatief weinig mkb-ondernemers bekend zijn met alle alternatieve financieringsvormen. PIM-Noord-Holland geeft een gezicht aan de verschillende financieringsvormen die er in de provincie bestaan en helpt innovatieve en duurzame mkb-ondernemers hun weg te vinden in het financieringslandschap in Noord Holland.

 

 • In het buitenland lopen ze al jaren voor op het gebied van Microgrids. We worden straks allemaal producent en consument. Daarvoor vullen wind- en zonne-energie elkaar aan. Wim Joosten van WES neemt ons mee naar onze nabije toekomst.

 

 • Peter van den Dries, Programmamanager Duurzaam Alkmaar presenteert de laatste stand der techniek in duurzame energie in het ‘Horizon2020 project’. Dit is een Europees samenwerkingsproject met 12 partners in Alkmaar. Kenniscentra, woningcorporaties, HVC, ECN/TNO, InHolland, etc. 

 

 • Sinds 2014 maken de tuinders op Agriport A7 gebruik van aardwarmte om hun kassen te verwarmen. Hiermee is een grote stap gezet in de verduurzaming van de glastuinbouw op Agriport! Van zo’n 2,5 km diepte wordt warm water gewonnen van ca. 90 graden Celsius. Deze warmte wordt via leidingen naar de tuinders gebracht die daarmee voor een groot deel in hun warmtebehoefte worden voorzien. Robert Kielstra van ECW vertelt meer over het netwerk en gastspreekster Petra Barendse van Barendse Paprika’s legt uit waarom zij CO2 zoekt.

 

 • Ronald van Bemmel, CEO van SOFTS laat zien hoe we maatschappelijk vastgoed eenvoudig en zonder extra kosten kunnen verduurzamen. Met het slimme, draaiende billboard-systeem, dat ook nog eens energie opwerkt en de lucht zuivert,  laten bedrijven zien dat ze duurzaam ondernemen. Vervolgens wordt de opbrengst hiervan ingezet om maatschappelijke organisaties in de regio snel te verduurzamen.

 

 • Prof. Dr. Wim Sinke neemt ons mee in de ontwikkelingen op het gebied van Zonne-energie. ECN en TNO bundelden eerder dit jaar de krachten in ECN part of TNO. Aan de hand van 8 innovatieprogramma’s die in april bekend werden is er bij het nieuwe (onderzoeks)centre of excellence onder meer veel aandacht voor zonne-energie. Hoofdmoot is het ontwikkelen van nieuwe zonneceltechnologie die hoge rendementen koppelt aan lage kosten. Daarnaast werkt ECN part of TNO aan het nog breder toepasbaar maken van zonnepanelen, bijvoorbeeld door integratie van zonnestroomtechnologie in bouwdelen en in infrastructuur en door het ontwikkelen van energieopslagtechnologie. 

 

 • Een zelfvoorzienende autodealer die zijn eigen groene stroom opwekt en opslaat, om auto’s op te laden en het gehele pand te voorzien van stroom.  Pieter Ursem, CEO van Autobedrijf Peter Ursem heeft grote stappen gezet en is hierdoor koploper in duurzaam dealerschap. Hij neemt u met trots mee door het nieuwe pand in Purmerend en laat zien waarom hij de meest duurzame autodealer ter wereld is en dat voorlopig ook wil blijven.

 

 • ENGIE is een services- en energiebedrijf dat de leiding neemt in duurzame verandering. Met slimme innovatieve technische oplossingen, integrale duurzame gebiedsontwikkeling, energiezuinige smart building oplossingen, en een betrouwbare opwekking en levering van groene energie (wind- en zonne-energie, WKO, groengas, geothermie en waterstof) spelen zij op een verantwoorde manier in op maatschappelijke ontwikkelingen en actuele thema’s in werk- en leefomgeving. CEO Bart-Jan Freriks van ENGIE zal hier graag meer over vertellen.

 

 • Jonge ondernemers Daan Horak van Cell Charge en Ted Braakman van Hero Balancer zullen de studenten inspireren tijdens de Hackathon. Daan is tijdens zijn studie aan het Regio College in Zaandam zijn bedrijf in terrastafels met zonnecellen voor de horeca gestart, waarbij je op het terras of in de tuin eenvoudig je mobiel op kunt laden. Ted Braakman werd geïnspireerd in het bedrijf van zijn vader. Zijn missie is om grootschalige verwarmingsinstallaties intelligent te maken door middel van digitale sturing.

De jury van de Hackathon wordt gevormd door Peter van den Dries, Programmamanager Duurzaam Alkmaar, Petra Bijvoet, Projectmanager Terra Technica en John Braakman, ondernemer (BijZon, WES).

De officiële opening van de dag zal om 10.00 uur gedaan worden door een aantal speciale gasten, waaronder Adnan Tekin, gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland en Christian Braak, wethouder Duurzaamheid Alkmaar.

 

Beursstand reserveren

Wil je je bedrijf presenteren?

Huur dan een professionele stand op de beursvloer en ontmoet ondernemers en maak kennis met studenten MBO/HBO uit de regio.
De beurs is geopend van 09.00 – 17.30 uur.
Met een oppervlakte van 1500m2 zorgen we voor een mooie presentatieruimte voor uw bedrijf.
Tijdens de hackathon is de beursvloer van 14.00 – 15.15 uur exclusief te bezoeken door studenten uit de regio.
Zo komen de studenten persoonlijk kennis maken met je bedrijf en laat je toekomstige medewerkers een kijkje in je keuken nemen.

Je kunt kiezen voor een kleine maar complete stand, een zogenaamd Promo Point, of voor grote beursstand, met of zonder basisstand.

 

 

Bij vragen of afwijkende standmaten neem je het beste rechtstreeks contact met ons op.
Stuur een email naar info@nederlandse-zaken.nl of bel 06-20335943

Programma

In de loop van de komende weken worden de sprekers bekend gemaakt. Hou de website en onze social media dus in de gaten.

Facebook | LinkedIn

Beursvloer:
09.00 – 13.00 uur Beursvloer open voor ondernemers
10.00 uur Officiële opening
14.00 – 15.15 uur Studenten op beursvloer kennismaking exposanten
15.15– 17.30 uur Beursvloer open voor ondernemers
15.30 uur Bekendmaking finalisten NHN BA

Sprekers:
09.00 – 10.00 uur Duurzame koplopers ronde 1
11.00 uur Keynotespreker Pyroil John Kuipers/ Reinier van de Berg
12.30 – 13.30 uur Duurzame koplopers Ronde 2
13.30 – 14.30 uur Duurzame koplopers Ronde 3
14.30 – 15.30 uur Duurzame koplopers Ronde 4
17.00 uur Keynotespreker in grote zaal

Hackathon/ Studentenprogramma:
12.30 – 12.45 uur Opening, welkom, introductie regioprobleem
12.45 – 14.00 uur College voor studenten
14.00 – 15.15 uur Studenten op beursvloer Kennismaking exposanten
15.15 – 16.00 uur Brainstormsessie Duurzaam Probleem in de regio
16.00 – 16.30 uur Presentatie ideeën studenten aan jury
16.30 – 17.00 uur Ophangen ideeën in centrale hal en presentatie aan ondernemers

Afsluiting
18.00 uur Borrel
18.30 uur Einde

 

Dagvoorzitter: Theo van Hoesel (TMG)

Aanmelden

Aanmelden is gratis voor ondernemers

 

Aanmelden

 

Na aanmelding ontvang je van ons een mail met daarin de keuzemogelijkheden voor de clinics en workshops.

Deze inspiratiedag wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners en mediapartners:

Deze exposanten nemen deel aan de Inspiratiedag Energie & Duurzaamheid:

Locatie

De Meent Bauerfeind
Terborchlaan 301
1816MH Alkmaar

De Meent is een paradepaardje op het gebied van duurzaamheid voor de gemeente Alkmaar en de komende jaren gaan er diverse projecten in en om de Meent uitgevoerd worden om verdere verduurzaming door te voeren. Daarnaast is de speelse opzet van de Meent uitermate geschikt voor dit evenement.